Гипсокартон

гипсокартон

Гипсокартоновите плоскости се огъват лесно и са еластични. Благодарение на това си качество, стените и таваните могат да придобиват различни по вид форми и да преобразят помещението по ваш вкус. Материалът е много лек и сравнително евтин.

Монтажът на гипсокартон се причислява към така нареченото сухо строителство. Трябва да обърнем внимание на факта , че всяко помещение е различно и се нуждае от правилно подбраните плоскости, които имат различни характеристики и предназначения. При изграждането на мокри помещения е задължителен влагоустойчив гипсокартон или гипсофазер. При изграждане на стени в сухи помещения, най-подходящия материал за това е обикновения гипскартон При помещения уязвими на пожар се препоръчва използването на пожароустойчив гипсокартон(Пример:при изграждане на подпокривни пространства с дървена конструкция на покрива). Ние от фирма ,,Моятремонт‘‘ ООД разграничаваме два начина монтаж на гипсокартон- чрез конструкция и чрез лепене.

Конструкция- тавани (окачен и растерен) и стени – (преградна стена, предстенна обшивка). Предстенната обшивка и изграждането на тавани най-често се прилагат за лесното изправяне на старата основа, топло и звукоизолиране с вата и осигуряването на гладка и равна основа за шпакловане и боядисване. Пространството между старата основа и гипсокартона може да се изолира с подходящ вид вата, която от своя страна има термо , звуко и пожароизолационна функция. Загубата на пространство при предстенната обшивка и изграждането на таван е от около 5 см. Фугите между пластовете картон задължително се шпакловат със специална фугираща смес и мрежа. Нашият избор е армираща самозалепваща мрежа за фуги за гипсокартон. Най-често използваните гипсокартонови плоскости са с широчина 12.5 мм, подходящи за стени и 9,5 мм , подходящи за тавани. Конструкцията се състои от различни по вид метални профили, според зависи от приложението. Профилите се монтират с рапидни винтове, копчета, директни окачвачи и дюбел пирони.

С конструкция се изграждат и така наречените куфари от гипсокартон с които най-често се цели скриване на тръби.

Лепене на гипсокартон – препоръчително е само на стени , колони и обръщания на прозорци и врати. Лепи се на топки/лапи със различни видове качествени лепила специално за гипсокартон. Загубата на пространство зависи от денивелацията на стената , но най-често е от около 4-5 см. Основната цел е лесно и практично изправяне на стени , обръщане на прозорци, врати и колони. Задължително се шпакловат фугите! Ватата като вариант отпада при лепенето на гипсокартона. Най-често се използва гипсокартон с широчина 12.5 мм. Желателно е да се надупчи, обезпраши и грундира основата преди да се лепи.

Съвет
Винаги възлагайте строителната услуга/и на един изпълнител за да избегнете допълнителни затруднения, нередности и да можете да търсите отговорност само от него при евентуални неизпълнения. Изпълнителят се задължава да Ви осигури професионален екип работещи заедно майстори в различните етапи на вашият ремонт.

За нас ще бъде удоволствие да ремонтираме вашият дом. Благодарим Ви!