Гипсокартон

13
10
8

Гипсокартоновите плоскости се огъват лесно и са еластични. Благодарение на това си качество, стените и таваните могат да придобиват различни по вид форми и да преобразят помещението по ваш вкус. Материалът е много лек и сравнително евтин.

Монтажът на гипсокартон се причислява към така нареченото сухо строителство. Трябва да обърнем внимание на факта , че всяко помещение е различно и се нуждае от правилно подбраните плоскости, които имат различни характеристики и предназначения. При изграждането на мокри помещения е задължителен влагоустойчив гипсокартон или гипсофазер. При изграждане на стени в сухи помещения, най-подходящия материал за това е обикновения гипскартон При помещения уязвими на пожар се препоръчва използването на пожароустойчив гипсокартон(Пример:при изграждане на подпокривни пространства с дървена конструкция на покрива). Ние от фирма ,,Моятремонт‘‘ ООД разграничаваме два начина монтаж на гипсокартон- чрез конструкция и чрез лепене.

Конструкция- тавани (окачен и растерен) и стени – (преградна стена, предстенна обшивка). Предстенната обшивка и изграждането на тавани най-често се прилагат за лесното изправяне на старата основа, топло и звукоизолиране с вата и осигуряването на гладка и равна основа за шпакловане и боядисване. Пространството между старата основа и гипсокартона може да се изолира с подходящ вид вата, която от своя страна има термо , звуко и пожароизолационна функция. Загубата на пространство при предстенната обшивка и изграждането на таван е от около 5 см. Фугите между пластовете картон задължително се шпакловат със специална фугираща смес и мрежа. Нашият избор е армираща самозалепваща мрежа за фуги за гипсокартон. Най-често използваните гипсокартонови плоскости са с широчина 12.5 мм, подходящи за стени и 9,5 мм , подходящи за тавани. Конструкцията се състои от различни по вид метални профили, според зависи от приложението. Профилите се монтират с рапидни винтове, копчета, директни окачвачи и дюбел пирони..

С конструкция се изграждат и така наречените куфари от гипсокартон с които най-често се цели скриване на тръби.

Лепене на гипсокартон – препоръчително е само на стени , колони и обръщания на прозорци и врати. Лепи се на топки/лапи със различни видове качествени лепила специално за гипсокартон. Загубата на пространство зависи от денивелацията на стената , но най-често е от около 4-5 см. Основната цел е лесно и практично изправяне на стени , обръщане на прозорци, врати и колони. Задължително се шпакловат фугите! Ватата като вариант отпада при лепенето на гипсокартона. Най-често се използва гипсокартон с широчина 12.5 мм. Желателно е да се надупчи, обезпраши и грундира основата преди да се лепи.

Съвет
Винаги възлагайте строителната услуга/и на един изпълнител за да избегнете допълнителни затруднения, нередности и да можете да търсите отговорност само от него при евентуални неизпълнения. Изпълнителят се задължава да Ви осигури професионален екип работещи заедно майстори в различните етапи на вашият ремонт.

За нас ще бъде удоволствие да ремонтираме вашият дом. Благодарим Ви!

Търсите професионални услуги?

Ние ще се погрижим професионално за гипсокартона на вашия дом или офис!